Laatste verzorging

De laatste verzorging houdt in dat we de overledene nog een laatste keer wassen en aankleden. Daar mag je als naaste bij helpen, het kan een goed begin zijn van het rouwproces. Samen nog één keer verzorgen, mooi aankleden, nog even de nagels doen, de haren mooi. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen.

Opbaring

Er zijn vele mogelijkheden voor een opbaring. Het kan thuis in een kist, in een wade of een mand, maar het kan ook op een eigen bed. Thuis kan heel fijn zijn, je kunt bij je dierbare zijn wanneer je dat zelf wil.
Je kunt daarbij kiezen voor een opbaring met koeling of voor thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd. Zelfs bij warm weer kan een koelinstallatie dan achterwege blijven. Donkere vlekken of uiterlijke tekenen van een ziekte verdwijnen veelal na een thanatopraxie behandeling. De overledene ziet er natuurlijker uit en voelt niet meer zo koud aan.
Ook is het mogelijk om voor een andere locatie te kiezen, bijvoorbeeld bij een uitvaartcentrum. Je kunt kiezen voor een 24-uurs kamer, dat is een soort huiskamer waar je de sleutel van krijgt. Die kamer is tot jullie beschikking tijdens de hele opbaring, dag en nacht. Of je kiest voor een algemene koeling.
Kies wat bij je past en wat goed voelt… 
Voor de één is dat thuis, een ander moet daar niet aan denken.

Uitvaart

Ook voor een uitvaart zijn er vele mogelijkheden, een dienst in de kerk met aansluitend een begrafenis of crematie of een bijeenkomst in één van de ruimtes bij een crematorium.
Maar denk ook eens aan een afscheid bij je thuis of op een andere locatie, bijvoorbeeld het dorpshuis in de buurt of op een plek waar je dierbare graag kwam. Buiten kan ook mooi zijn als het weer het toelaat. Er kan en mag echt heel veel.

Vervoer

Meestal gebeurt het vervoer van je dierbare in een rouwauto, maar wist je dat dat niet verplicht is? Als je zelf een auto of ander voertuig hebt waar de kist in past, dan mag dat ook.
Denk eens aan een bakfiets of een loopkoets als je niet zo ver hoeft.

Flexmodule

Ik ben in het bezit van de Flexmodule, dat betekent dat ik op een mooie manier een kist kan vervoeren in mijn eigen bus. Ik kan zelf kisten ophalen in de regio. Ook kan ik iemand overbrengen, bijv van huis naar de kerk of een uitvaartcentrum.
Het mooie van de flexmodule is dat hij ook in een andere auto geplaatst kan worden. Als u het fijn vindt om uw naaste zelf ergens naar toe te brengen en uw auto of het voertuig die u daarvoor wilt gebruiken is lang genoeg, dan kunnen we de flexmodule in dat voertuig plaatsen.
Samen kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn en op die manier het afscheid nog persoonlijker maken.